SSC CGL Exam 2026 Day 1 Highlights: Check Tier 1 Schedule, Exam Pattern & Sample Paper

Last Updated: Sep 30, 2026, 17:28 IST

SSC CGL Exam 2026: The SSC has commenced the CGL Tier 1 starting today, on 30 September 2026. The exam is being conducted in online mode in three shifts each day. Check this article to know the exam shift timings and previous year questions to prepare better for the exam.

SSC CGL Exam 2026 Day 1 Highlights: Check Tier 1 Schedule, Exam Pattern & Sample Paper
SSC CGL Exam 2026 Day 1 Highlights: Check Tier 1 Schedule, Exam Pattern & Sample Paper

Key Points

  • The SSC CGL Tier 1 Exam 2026 is scheduled from 30 September to 30 October 2026.
  • A total of 12,256 vacancies have been announced for the 2026 recruitment drive.
  • City Slip Release Date for the exam is set for 22 September 2026.

SSC CGL Exam 2026: The Staff Selection Commission (SSC) is conducting the Tier 1 of Combined Graduate Level (CGL) Examination 2026 starting from 30 September onwards. The exam will go on till 30 October 2026. The exam is conducted across these many days to accommodate a large number of candidates. A total of 12,256 vacancies have been announced by SSC to fill through this recruitment drive. The candidates who are appearing for the Tier 1 examination should prepare well using the previous year question papers as well as the mock tests till their exam day arrives. Here we are providing sample questions to practice for the Tier 1 examination.

SSC CGL Exam 2026 Highlights

The SSC is the body responsible to conduct the CGL examination each year to recruit candidates for Group B & C posts including Assistant Accounts Officer, Assistant Audit Officer, Assistant Section Officer (ASO), Sub Inspector (CBI), Inspector (Central Excise), and others. Check the highlights in the table below:

Particulars

Details

Conducting Body

Staff Selection Commission (SSC)

Exam Name

Combined Graduate Level Examination (CGL) 2026

Post Name

Group B & Group C

Qualification

Bachelor’s Degree

Tier 1 Exam Date

30 September to 30 October 2026

How many Shifts?

Three shifts each day

City Slip Release Date

22 September 2026

Selection Process

Tier 1, Tier 2, Document Verification

Official Website

ssc.gov.in

SSC CGL Tier 1 Exam Shift Timings 2026

The SSC CGL Tier 1 exam is scheduled to be held between 30 September to 30 October 2026. The exam will be conducted in three shifts across all these dates. The candidates are advised to report 1 hour 30 minutes before the exam time and the gates will be closed half an hour before the exam starts.

SSC CGL Exam 2026 Shift

Reporting Time 

Gate Closure Time 

Exam Duration

Shift 1 (Morning)

08:30 am

09:30 am

10:00 am to 11:00 am

Shift 2 (Evening)

12:00 pm

01:00 pm

01:30 pm to 02:30 pm

Shift 3 (Afternoon)

03:30 pm

04:30 pm

05:00 pm to 06:00 pm

SSC CGL Tier 1 Sample Questions 2026

In this section we are providing some of the sample questions for the convenience of the students so that they can practice for their upcoming exam. These questions have been taken from the SSC CGL Previous year question papers covering sections such as English, Quant, Reasoning, GK, etc.

Q1. A man said, “My father’s wife’s only son is the brother of your mother.” How is the man related to you?

(a) Uncle

(b) Father

(c) Grandfather

(d) Brother

Answer: (a)

Q2. In the following question, the second word is related to the first word by a specific pattern of letter

transformation. Identify the same pattern and apply it to the third word to find the correct option that completes

the analogy.

COLD : FRPE :: WARM : ?

(a) ZDUN

(b) ZDVP

(c) ZDVN

(d) YDUP

Answer: (c)

Q3. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following

series.

XZYX, XYXX, XXWX, XWVX, ?

(a) XVUX

(b) XTVX

(c) XUVX

(d) XUTX

Answer: (a)

Q4. In a certain code language, 'NAME’ is written as 'FNBO' and 'NANO' is written as

'POBO’. How will 'NAIL’ be written in that language?

(a) MOBJ

(b) MJOB

(c) MOJB

(d) MJBO

Answer: (d)

Q5. The position of how many letters will remain unchanged if each of the letters in the

The word ‘NIGHTMARES’ is re-arranged in the English alphabetical order from left to right?

(a) One

(b) Four

(c) Two

(d) Three

Answer: (b)

Q6. If @ = ×, # = -, $ = ÷ and % = +, then evaluate:

8 @ 3 # 4 % 6 $ 2

(a) 26

(b) 23

(c) 24

(d) 20

Answer: (b)

Q7. In each of the following questions, a group of three numbers/symbols is given in each option. Identify the

group that does NOT follow the same pattern as the others.

(a) C3 : E5 : G7

(b) D4 : F6 : H8

(c) E5 : G7 : I9

(d) F6 : H8 : J11

Answer: (d)

Q8. Details about Sudarshana lake is given in a rock inscription at Girnar (Junagarh),

which was composed to record the achievements of the Shaka ruler —-----.

(a) Chashtana

(b) Rudradaman I

(c) Rudrasimha III

(d) Maues

Answer: (b)

Q9. -------- is an industry association and self-regulatory organisation (SRO) whose

primary objective is to work towards the robust development of the microfinance

sector.

(a) NABARD

(b) Self-help Group Association

(c) Microfinance and Investments Regulatory Authority

(d) Microfinance Institutions Network

Answer: (d)

Q10. Which of the following Harappan sites is known for a unique water harnessing system and storm-water

drainage?

(a) Lothal

(b) Dholavira

(c) Kalibangan

(d) Banawali

Answer: (b)

Upasna Choudhary
Upasna Choudhary

Executive - Editorial

Upasna is an education journalist and subject matter expert with an extensive background in the competitive exam landscape. Currently contributing to the Exam Prep Section of Jagran Josh, Upasna specializes in creating well-researched, aspirant-centric content and simplifying complex topics for competitive examinations. Her academic expertise, coupled with her own firsthand experience preparing for the UPSC Civil Services Examination, helps her provide strategic preparation insights and a comprehensive perspective to aspirants. She holds a Master's degree in Forensic Chemical Sciences. Apart from delivering valuable exam resources, Upasna is a passionate communications professional who also enjoys reading and writing.

... Read More
First Published: Sep 30, 2026, 17:28 IST

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News